image
image
image
image


Verzekering muziekinstrumenten

Als gitaarfreak/muzikant en assurantietussenpersoon merk ik al geruime tijd dat er onduidelijkheid bestaat op het gebied van het verzekeren van muziekinstrumenten .  

In het onderstaande verhaal ga ik uit van gemiddelden en kunnen premie's, bedragen en voorwaarden per verzekeringsmaatschappij verschillen.

Ter verduidelijking:

Uw inboedelverzekering:
Muziekinstrumenten welke thuis worden bespeeld of bewaard vallen onder de inboedelverzekering, echter bij grotere bedragen is het zaak aan de verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon de specifieke instrumenten door te geven met hun waarde, de zogenaamde lijst bijzondere bezittingen.

Echter buiten het huisadres gelden beperkingen.

  1. de maximaal uit te keren schade is vaak gemaximaliseerd tot 10 % van de totale inboedelwaarde;
  2. alleen na braak aan de buitenkant van een ander pand is diefstal verzekerd;
  3. in de auto is de maximaal uit te keren schade € 250,- na braak aan de auto;
  4. de voorwaarden van een kostbaarhedenverzekering zijn beter.

Instrumenten of kostbaarhedenverzekering:
Voor muzikanten welke hobbymatig wel eens “buiten de deur”musiceren is het dan ook zaak een specifieke verzekering af te sluiten. Alle verzekeringsmaatschappijen stellen als eis dat de “normale” inboedelverzekering ook bij dezelfde maatschappij is afgesloten. Met andere woorden, de inboedel moet reeds verzekerd zijn en de kostbaarheden of instrumentverzekering is aanvullend! Overigens zijn er wel mogelijkheden om alleen het instrument te verzekeren, maar dan zijn de premie's hoger.

Voor beroepsmuzikanten zijn er verschillende maatstaven:

Diverse maatschappijen verzekeren geen beroepsinstrumenten onder de kostbaarhedenverzekering.Een bedrijfsverzekering dient dan een oplossing te zijn. Voor de ene maatschappij ben je beroepsmuzikant als je er volledig afhankelijk van bent qua inkomen, voor andere ben je reeds geen hobbyist meer als je vaker dan 6 keer per jaar optreedt.

Alle instrumenten moeten gespecificeerd naar merk, bouwjaar, serienummer,waarde etc. worden opgegeven.  

Voorwaarden:

  • Er zijn maatschappijen die uitsluiten: tengevolge van het onbeheerd achterlaten van de kostbaarheden in vervoermiddelen.
  • Echter diefstal en schade tijdens vervoer, bijvoorbeeld ten gevolge van een ongeval, zijn via andere maatschappijen wel degelijk verzekerbaar.

Met betrekking tot diefstal staat in deze voorwaarden:

Indien de verzekerde zaken onbeheerd worden achtergelaten in een vervoermiddel, dienen ze buiten het zicht, bijvoorbeeld in de kofferruimte, te worden opgeborgen en dient het vervoermiddel deugdelijk te worden afgesloten. Tussen 22.00 en 08.00 uur ( soms 07.00 uur ) dienen verzekerde voorwerpen nooit onbeheerd te worden achtergelaten in een vervoermiddel, tenzij het vervoermiddel is gestald in een deugdelijk afgesloten ruimte ( de zogenaamde nachtclausule).

Praktijk:

In de praktijk zul je dus je instrument tussen 22.00 en 08.00 uur met de auto, bus of kar in een garage kwijt moeten, of u dient de intrumenten mee naar huis te nemen.

Premie's:

Voor een kostbaarhedenverzekering is de gemiddelde premie:

  • Onversterkte instrumenten : 1,5 % van de waarde
  • Versterkte instrumenten : 2,5 % van de waarde
  • Verenigingen ( Fanfare's etc.) : 0,8 % van de waarde

Voor een specifieke instrumentverzekering, waarbij de inboedel niet hoeft te zijn verzekerd bij dezelfde maatschappij is de premie tussen de 2,5 en 3 % van de waarde.

Voor meer informatie kunt u klikken op onderstaand logo

of u stuur een E-mail naar Lammert@dna-adviesgroep.nl

 

image
image
image